неділя, 19 березня 2023 р.

Hapiness-DAY «Щастя поруч»

 

18 березня у Кубі бібліотеки-філії №2 відбулося чергове засідання клубу «Гармонія», а саме hapiness-DAY «Щастя поруч», який присвячений Міжнародному дню щастя.

Під час заходу кожний розмірковував і висловлював свої думки що для нього щастя.

«Щастя – це бути в гармонії з собою, коли отримуєш задоволення від того, що робиш. А для мене це виготовлення ляльок-мотанок і цим щастям я хочу поділитися з вами», – зауважила бібліомайстриня Тетяна Юркова.

Щастя не знаходять, його створюють і ось члени клубу та усі охочі із гарним настроєм та чистими думками зібралися у «Хепі-м@йстерк@», щоб у неймовірній атмосфері виготовити для себе ляльку-оберіг.

Веснянка – весела лялька, яку робили дівчата і жінки на прихід весни.

Традиційно, вона дуже яскрава, з волоссям незвичного кольору: зелений, як трава, або червоний чи жовтий як перші весняні квіти. А також те, що волосся в неї підняте вгору, як зв'язок із сонцем, енергію якого вона передає власнику.

Лялька давалася на радість, на майбутні надії, на здоров'я. Ранньою весною вона повинна була яскравими фарбами нагадати, що скоро прийде тепло і земля стане такою ж яскравою, як вона сама. Веснянку берегли до наступної весни, а потім майстрували нову. Лялька зберігалася пам'ять про минулу весну, про тепле літо, про холодну зиму. Лялечку зазвичай робили розміром з долоньку. Хоча вона й невелика, а сили та сонця в неї в запасі до наступної весни.

Веснянки починали виготовляти з 14 березня. У давнину цей день вважався першою зустріччю весни.

Під час майстер-класу Тетяна Юркова майстриня бібліотекарка відкрила для присутніх незвіданий світ ляльок-мотанок – українських народних оберегів. Учасники з цікавістю послухали історію виникнення, про різновиди й призначення ляльок-мотанок, дізнались про обряди і звичаї, з якими вони пов'язані.

А тоді з гарним настроєм під її керівництвом взялися за виготовлення обрядової ляльки-Веснянки.

Тканинка до тканинки, ниточка до ниточки старанно моталися та перетворювалися в гарну яскраву мотанку, яку прикрасили різнокольоровими стрічками.

Присутні навчилися не лише виготовляти мотанки, а й відкрили для себе певні секрети технології. Весело провели час, саме головне усі були щасливі і задоволенні!

У кожного оберіг вийшов унікальним твором свого майстра.





2 коментарі:

  1. Супер! Дякую за весняний настрій!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо Вам за участь. Творіть і далі. Хай Ваша лялечка "Веснянка" оберігає Вас!!!

      Видалити