четвер, 16 квітня 2020 р.

Інформина «Чарльз Чаплін: життєвий та творчий шлях»


Сер Чарльз Спенсер Чаплін (16.04.1889-25.12.1977) – відомий американський актор, режисер, сценарист, продюсер, композитор.
Народився в Лондоні, у родині акторів вар'єте. З 1897 виступав у мюзик-холі, у 1907-1912 – у театрі Ф. Карно, де в досконалості опанував мистецтво пантоміми, пластики, виразності рухів. Дарунок імпровізації і влучні побутові замальовки визначили успіх Чапліна в Англії і під час американських гастролей 1910-1912 років.
У грудні 1913 року він підписав контракт з американської кінокомпанією «Кистоун», де став зніматися в М. Сеннета. У 1914 році дебютував в ексцентричній комедії «Заробляючи на життя» (Making A Living). Виконуючи ролі хлищеватих мерзотників у стрічках за участю Ф. Стерлінга, Ч. Конкліна, М. Норман і Фатті, він придивлявся до роботи сеннетовських режисерів, аналізуючи характерні риси американської комічної школи і системи комедійних масок, заснованих на невідповідності життєвої ролі персонажа і його зовнішності.

З'явившись у 12 стрічках, знятих під керівництвом М. Сеннета і Мейбл Норман, Чаплін знімає самостійно комедію «Захоплений дощем» (Caught In The Rain, 1914), але до кінця року залишається в «Кистоун». У 1915 році він іде у фірму «Ессеней», де в поставлених їм по власних сценаріях фільмах поступово виникає образ бурлаки Чарли.
У фільмах «Бурлака» (The Tramp, 1915), «Завербований» (His New Job, 1915), «Банк» (The Bank, 1915) новий зовнішній вигляд героя-обшарпанця відповідає його людської сутності і соціальному стану – самотнього і беззахисного аутсайдера, відкинутого світом.
У 1916 Чаплін підписує контракт із фірмою «Мьючуэл», забезпечивши собі творчий контроль і право знімати не більш 12 фільмів у рік. У кращих фільмах «Мьючуэл», таких як «Тиха вулиця» (Easy Street, 1917), «Іммігрант» (The Immigrant, 1917) і нової фірми «Ферст нэшнел», «Собаче життя» (A Dоg's Life, 1918), «На плече» (Shoulder Arms, 1918) завершується еволюція образа маленької людини, що уособлює безправний світ знедолених, котрому протистоять багатство, насильство і лицемірство сучасної цивілізації.
Один із засновників прокатної компанії «Юнайтед Артистс» (1919), Чаплін прагнув до повної незалежності й у 1923 році заснував «Чарльз С. Чаплін Филм Корпорейшен». Наступні фільми Чапліна 20-х років, такі як «Золота лихоманка» (The Gold Rush 1925), «Цирк» (The Circus, 1928), спеціальна премія «Оскар» за «багатогранність і геній у написанні», в акторському виконанні, в постановці і виробництві фільму демонструють зрілий талант художника, що підкорили свій комедійний дарунок. У 30-і роки усвідомлення безплідності зусиль «самотнього шукача» у фільмах «Вогні великого міста» (City Lights, 1931) і «Нові часи» (Modern Times, 1936) стало кульмінацією теми маленької людини, прологом до неминучого протесту й еволюції героя, що виріс зі своєї маски Чарлі. Ця еволюція складає зміст сатиричної комедії «Великий диктатор» (The Great Dictator, 1940), де Чаплін з'являється в ролях двох полярних персонажів - єврея-перукаря і диктатора Хинкеля і завершує картину прямим закликом до простих людей не підкорятися насильству.
В роки маккартизму Чаплін зняв песимістичний філософський етюд «Мсьє Верду» (Monsieur Verdoux, 1947), уперше показавши поразку маленької людини.
У кіноархівах знайдено стрічку з Чарлі Чапліном, що відноситься до 1916 року. Дослідники також знайшли фільм «Король, королева, джокер», знятий Сідом, старшим братом Чапліна, у 1921 році. Професор з університету Арканзасу Френк Шейд провів понад три роки, вивчаючи недоступні раніше 70 годин кіноплівок, і зробив висновок, що на них зображений Чарльз Спенсер Чаплін у молодості.
Мало того, що Чарлі Чаплін перший всесвітньо відомий комік, він сьогодні один з небагатьох людей своєї епохи, яких все ще згадують та напряму асоціюють з німим кіно.
Саме тому пропонуємо вам цікаві факти про Чарлі Чапліна.
1. Далеко не всім відомо що колись комедійні фільми за участю Чарлі Чапліна вважались низькопробним гумором та морально сумнівною формою розваги.
2. Чаплін був затятим перфекціоністом і коли працював над створенням своїх короткометражних фільмів він знімав величезну кількість дублів. У фільмі «City Lights» (Вогні великого міста) актриса Вірджинія Черрілл змушена була зіграти в одній зі сцен аж 342 дублі. Їй необхідно було сказати всього два слова: «Квітка, сер», але Чаплін наполягав, щоб вони прозвучали саме так, як він цього хотів. До речі, після появи звукового кіно Чарлі Чаплін навіть сам писав музику до своїх фільмів.
3. Хоч ставлення до Чарлі Чапліна було досить неоднозначним, він став першим актором який з'явився на обкладинці журналу «Time».
4. Оскільки Чарлі Чаплін знімався тільки в чорно-білих фільмах, більшість людей вважали, що він мав карі очі. Насправді колір його очей блакитний.
5. Чаплін був лівшею, і навіть на скрипці грав лівою. Однак змушений був навчитися писати правою, тоді лівшів насильно перенавчали в дитинстві
6. Хоч Чарлі Чаплін практично половину свого життя прожив в США, громадянства він так і не отримав. А в 1953 році через відмову прийняти громадянство він був депортований з країни. 
7.За всю кар'єру актора Чапліну, на своїх фільмах, вдалось заробити понад 10 мільйонів доларів.
8. Через чотири роки після смерті Чарлі Чапліна, Український астроном Людмила Георгіївна Карачкіна на його честь назвала астероїд - 3623 Чаплін. Він знаходиться в поясі астероїдів між орбітами Марса і Юпітера.
1952 року Чаплін створив фільм «Вогні рампи» – розповідь про долю творчої людини і про творчість взагалі. 17 вересня 1952 року він відправився до Лондона на світову прем'єру «Вогнів рампи», і глава ФБР Едгар Гувер добився від імміграційної влади заборони на зворотний в'їзд актора в країну. Чаплін оселився в Швейцарії в містечку Веве.
У Швейцарії Чаплін написав музику до своїх старих німих фільмів, озвучив фільм «Золота лихоманка».
Актор був нагороджений Міжнародною премією Миру 1954 року.
У своєму фільмі «Король у Нью-Йорку» (1957) Чаплін усе ще сам грав головну роль.
1964 року Чаплін видав свої мемуари, які лягли в основу біографічного художнього фільму «Чаплін» (1992). Останній фільм «Графиня з Гонконгу» Чаплін поставив за своїм сценарієм 1967 року; головні ролі у фільмі виконали Софі Лорен і Марлон Брандо.
1972 року Чаплін удруге отримав почесного «Оскара». Для цього він приїхав на короткий час у США – йому дали лише обмежену візу. 4 березня 1975 року Чаплін був посвячений у лицарі королевою Єлизаветою II у званні лицаря-командора Ордену Британської імперії.

25 грудня 1977 року у віці 88 років у своєму будинку в Веве помер Чарлі Чаплін. Він був похований на місцевому цвинтарі.



Використанi джерела:
Чарлі Чаплін – Вікіпедія [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki/ : (дата звернення 16.04.2020). – Назва з екрану.
Чарльз Чаплин (Charlie Chaplin) : фильмография, фото [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.ivi.ru/person/charlz_chaplin : (дата звернення 16.04.2020). – Назва з екрану.
Чарлі Чаплін – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://report.if.ua/istoriya/130-rokiv-velykomu-komiku-cikavi-fakty-pro-charli-chaplina-foto/: (дата звернення 16.04.2020). – Назва з екрану.

Книга з фонду бібліотеки-філії №2











Немає коментарів:

Дописати коментар