четвер, 9 квітня 2020 р.

Вебліографічний список «Життя в стилі «Еко»

Шановний друже!
До Вашої уваги вебліографічний список «Життя в стилі «Еко»

Неухильно зростає населення нашої планети, що потребує відповідного збільшення видобутку й виготовлення життєвих ресурсів для забезпечення його проживання. Наслідки впливу людини на навколишнє середовище сумні й тривожні.

Життя нерозривно пов'язане з природним середовищем. На ранніх етапах свого становлення людина, користуючись продуктами природи, не завдавала помітної шкоди природним ресурсам. Але з посиленням практичної діяльності, пов'язаної з винаходом знарядь праці, вплив її на природу неухильно зростав. В останні десятиліття ХХ століття у зв'язку із високими темпами науково-технічного прогресу, небувалим розширенням сфер матеріального виробництва він став особливо значним і великомасштабним.

Людство в змозі істотно поліпшити умови, які склалися в біосфері планети. У розв'язанні цього завдання важливу роль відіграють екологічні освіта та виховання всього населення, особливо молоді, якій жити й працювати в наступному тисячолітті.

Під терміном «екологія» часто розуміють увесь комплекс проблем, пов'язаних з охороною навколишнього середовища. Екологія як наука є основою для розробки певних природоохоронних заходів.

Щогодини на нашій планеті:
♦ 100 людей помирає від отруєння водою;
♦ близько 2000 дітей помирають з голоду;
♦ 1700 акрів продуктивної Землі стає пустелею;
♦ 55 осіб отруюються і гинуть від пестицидів та інших хімічних речовин;
♦ 2000 тонн кислотних дощів випадає у Північній півкулі;
♦ зникають 5-6 видів тваринного чи рослинного світу.
Щохвилини:
♦ використовується з надр Землі близько 35 барелів нафти;
♦ знищується 50 тонн родючого грунту через неправильне його використання;
♦ в атмосферу виділяється понад 12000 тонн вуглекислого газу. 
В Україні екологічна криза значно поглиблена після аварії на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року. Ці обставини, а також складні соціально-економічні умови призвели до різкого погіршення стану здоров'я населення та зниження його відтворення. Тепер в Україні більше людей помирає, ніж народжується.
Вісім екологічних проблем України:
Неякісна вода. Як відомо, організм людини на сімдесят відсотків складається з води, тому вона відіграє одну з найважливіших ролей у житті організму
Забруднення повітря ...
Деградація земельних ресурсів ...
Знищення лісів ...
Небезпечні геологічні процеси ...
Побутові відходи ...
Об'єкти військової діяльності ...
Чорнобильська катастрофа
Експерти закликають до радикальних змін у видобутку та споживанні енергії, індустріях, будівництві, транспорті. Але, не чекаючи ініціатив на державному рівні, ми самі можемо спробувати допомогти планеті.

Насправді, способів допомогти довкіллю на персональному рівні набагато більше.
1. Відмовитися від поліетиленових пакетів – екологічно та економічно.
2. Відмовитися від одноразових пляшок та посуду.
3. Бути енергоефективним у побуті.
4. Обирати найбільш екологічній транспорт.
5. Економити воду.
6. Купуйте менше та не викидайте.
7. Сортувати сміття і віддавати на переробку.
Сайти, на яких ви можете дiзнатися бiльше про екологiчнi проблеми та шляхи iх вирiшення:
http://old.kmu.gov.ua/kmu/control/uk/publish/article - Сайт Міністерства природи та екології України, Інформаційно-аналітичного центру Державної системи моніторингу довкілля. Тут можна переглянути інформацію про стан довкілля України (національні доповіді, огляди, бюлетені, звіти), регіонів України (за кожен місяць поточного року) та ще багато цікавої інформації.
wwhttp://www.rec.org - Регіональний екологічний центр для Центральної і Східної Європи (РЕЦ) - це міжнародна організація, мета якої сприяти вирішенню проблем навколишнього середовища. 
http://ecoclubua.com/ - Екоклуб «Зелена Хвиля» - це екологічна організація студентів та випускників Національного університету «Києво-Могилянська академія».
http://wwf.panda.org/uk - Всесвітній фонд природи - це міжнародна природоохоронна організація, місія якої полягає у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина та природа будуть жити у гармонії.
http://www.necu.org.ua - Національний екологічний центр України (НЕЦУ) - одна з перших екологічних громадських організацій національного рівня, зареєстрованих у незалежній Україні, діяльність якої спрямована на донесенні позицій фахівців в охороні довкілля до посадовців, які приймають рішення у різних галузях господарства. НЕЦУ має 24 територіальних відділення, що діють по всій Україні.
http://nauka.in.ua - Український науковий клуб - Громадська неприбуткова організація, заснована 2007 року в Києві. УНК має на меті об`єднання українських науковців для сприяння реорганізації наукової сфери в нашій державі так, щоб фундаментальні наукові дослідження в Україні досягли світового рівня, а вся система функціонування, фінансування, регулювання галузі працювала б ефективно, орієнтуючись на кращі світові зразки та практики.
http://pryroda.in.ua - Природа України - це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи.
http://beiukr.blogspot.com - БЕР складається із правників, журналістів, спеціалістів-екологів, залучає до співпраці інших журналістів та неурядові організації, а також сприяє проведенню їхніх власних розслідувань та іншій діяльності, спрямованій на захист довкілля та здоров'я людей; попередження екологічних негараздів.
Основні форми діяльності БЕР: розслідування, надання правової допомоги в сфері захисту екологічних прав, інформаційно-аналітична діяльність та допомога засобам масової інформації. Основними напрямками досліджень БЕР на даний час є небезпечні відходи (в тому числі їх транскордонне переміщення) та небезпечні виробництва, зміна клімату та викиди парникових газів, СОЗ, збереження біорізноманіття та запобігання незаконній торгівлі видами що зникають, збереження природно-заповідного фонду та інше.
http://www.dossier.org.ua - Міжнародна благодійна організація «Інформаційний центр «Зелене досьє» є міжнародною благодійною організацією, яка здійснює свою діяльність на засадах законності, гуманності, спільності інтересів і рівності прав її учасників, гласності, добровільності та самоврядування i не має мети отримання прибутку. Організація поширює свою діяльність на території України, Білорусі, Франції та інших держав.
www.ecoleague.net - Офіційний сайт Всеукраїнської екологічної Ліги містить інформацію про діяльність організації, останні події: конкурси, семінари, фестивалі, природоохоронні акції, видавничі проекти і т.п.
www.eco.com.ua - Відкритий інформаційний проект «ІНТЕР-ЕКО» Вінницької міської природозахисної громадської організації «ІНТЕР-ЕКО». Мета проекту: підтримка вільного обміну досвідом та інформацією у сфері збереження довкілля; сприяння налагодженню громадського інформаційного поля екологічного спрямування; підвищення поінформованості суспільства з питань охорони довкілля; залучення широких кіл громадськості до розв'язання екологічних проблем.
http://epl.org.ua - Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) заснована у 1994 році з метою надання допомоги у захисті екологічних прав фізичним та юридичним особам, сприяння розвитку природоохоронної справи, екологічної освіти, науки та культури.
http://greencubator.info - Програма підтримки енергетичних інновацій greencubator – ініціатива, що прагне перетворити Україну в конкурентноздатну державу через енергетичні інновації. Команда Greencubator’a реалізує ряд проектів, головних серед яких є серія конференцій «Енергоефективні Університети», що об’єднують зусилля керівників українських ВУЗів, бізнесу, громадських організацій у перетворенні українських університетів в ростки енергоефективності, що стануть прикладом для всієї країни. 
Всеукраїнська екологічна Ліга
http://www.ecoleague.net - Інформація про діяльність організації, останні події: конкурси, семінари, фестивалі, природоохоронні акції, видавничі проекти і т.п.
http://voice.infodz.com.ua/ - Дніпродзержинська громадська екологічна організація «Голос Природи» є неурядовим, неполітичним, некомерційним об'єднанням громадян. Основні цілі: інформаційно-просвітницька діяльність в області екологічної освіти; сприяння захисту навколишнього середовища; здійснення природоохоронного контролю.
http://www.ogii.org – «Громадянська ініціатива» - міжнародна організація
Місія організації - сприяти партнерству громади та приватного сектора для економічних здобутків без екологічних втрат та підтримувати громадянські ініціативи, що сприяють процесу сталого розвитку.
iameco.com.ua - Життя в стилі ECO – Екосистема
«ЖИТТЯ В СТИЛІ ЕСО» – це еко-спільнота, яка активно пропагандує сучасний підхід до споживання і ведення бізнесу, гармонії в житті, принципами якого є збереження довкілля, краса, здоров’я, активний спосіб життя, довголіття, бажання вчитися і розвиватися; бажання розпочати та розвивати власну справу, засновану на цінностях.
У світі загалом та в Україні зокрема стан довкілля невпинно погіршується. З огляду на критичний стан природних ресурсів та їх стрімке скорочення необхідно впроваджувати системні рішення, здатні покращити ситуацію, зупинити руйнівні наслідки господарювання людини.
Програма «Життя в стилі ЕСО» пропонує зробити перший крок до екологічної трансформації соціуму через зміну підходів до підтримування чистоти в побуті та в індустрії гостинності. Поєднання вимог споживачів та можливостей бізнесу може докорінно змінити звичні уявлення про те, як ми живемо, що використовуємо, як харчуємося та відпочиваємо, як наш стиль життя впливає на довкілля.
Ми повиннi пам'ятати, що тільки людина може зупинити природні та техногенні катастрофи, які несуть за собою безліч людських смертей. Ми повиннi знати і пам'ятати, що від кожного з нас залежить, чи буде чистим наше довкілля чи буде захищеною наша природа, чи буде придатною для життя наша планета.


Вебліографічний список підготувала: бібліотекар            І. Амеліна

1 коментар: