четвер, 9 квітня 2020 р.

Лялька-мотанка «Круп’яничка»

8 квітня відбувся черговий онлайн майстер-клас. Цього разу виготовляли осучаснену ляльку-мотанку «Круп’яничка».
Лялька-мотанка здавна у кожній родині виконувала роль оберегу, була символом матері-заступниці та зв’язку між поколіннями. Вона приходила у наш світ у якомусь образі, створювалася з певною ціллю. Її виготовляли з різними побажаннями: на щасливу долю, гармонії людини з природою, на успіх і здоров’я, на добро і злагоду. І обов’язково ці обереги несли у собі позитивну енергетику.
Лялька «Круп’яничка» старовинна насипна лялька. Основним її символом є крупа чи зерно, що означає хороший урожай і прибуток. «Круп’яничка» має бути кругленькою, товстенькою. Вважалося, що вона приносить в дім достаток, благополуччя, багатство та ситість.

Основне правило при виготовленні лялечки заборона застосовувати подрiблену крупу або пластівці, зернинки обовязково мають бути ціленькими, повненькими: пшениця, рис, перловка, гречка, пшоно, горох.
Гречка – на ситість, багатство; рис – найдорожче зерно, на свято; перловка – на ситість; овес – на силу. Можна і всі крупи покласти одночасно.
У наш час «Круп’яничку» часто дарують на новосілля, щоб в новому будинку господарів завжди супроводжували достаток і сите життя. Інший привід для такого незвичайного подарунка це весілля. «Круп’яничка» допоможе молодим почати нове щасливе життя.

І ось робота закипіла в руках, кожен учасник онлайн майстер-класу з ентузіазмом взявся за роботу та намагався, щоб його лялька не тільки мала гарний вигляд, а й була товстенькою та кругленькою.
Всі були дуже задоволені, що змогли своїми руками зробити оберіг, який приносить у дім благополуччя, допомагає досягти успіхів у роботі. Полюбуйтеся ними.


Добробуту і достатку усім Вам і Вашим родинам!

1 коментар: