понеділок, 26 березня 2018 р.

Великодня писанка

25 березня 2018 року, напередодні одного з найбільших християнських свят – Великодня, бібліотека-філія №2 підготувала своїм читачам справжній великодній подарунок – майстер-клас з писанкарства.
Писанка – символ Сонця, життя, його безсмертя, любові і краси, весняного відродження, добра, щастя, радості, одна із найцікавіших проявів українського народного мистецтва. Ця традиція дуже стара і її початки сягають глибокої давнини.
Своїм вмінням та знанням писати великодні писанки поділилася викладач образотворчого мистецтва дитячої музичної школи №2 Лезнюк Наталія.
Наталія Сергіївна роздала всім зразки ескізів, навчила правильно тримати писачки та виводити візерунки.
І ось під таємниче світло свічки всі поринули у роботу.
Сам процес виглядав наступним чином: чисте яйце спочатку протерли оцтом; тоді поділили на умовні частини та за наявними ескізами або ж за власною фантазією намалювали візерунки простим олівцем; далі обвели їх розтопленим воском за допомогою писачка і свічки; потім розписане воском яйце опустили у банку з фарбою, а після цього, залежно від кількості кольорів, повторили процедуру, починали з світлих тонів і завершували темними. Коли писанка була готова, з неї знімали віск. Для цього яйце підносили до полум’я свічки та витирали розтоплений віск серветкою.
По завершенню майстер-класу кожен отримав власне творіння – чудову писанку-оберіг.

Немає коментарів:

Дописати коментар