четвер, 27 січня 2022 р.

Дивний світ Льюїса Керрола

27 січня 2022 року виповнюється 190 років від дня народження одного з найзагадковіших англійських письменників Льюїса Керрола (Чарлз Лютвідж Доджсон) (1832-1898). Він був не тільки письменником, а й талановитим математиком, філософом, дияконом англіканської церкви, фотографом.

Світове визнання отримав завдяки казкам «Аліса в країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі».Світове визнання отримав завдяки казкам «Аліса в країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі».

                 

Цікаві факти з біографії

Його справжнє ім’я – Чарльз Лютвідж Доджсон. Однак, за порадою видавця, автор вирішив використовувати псевдонім. Щоб створити нове літературне ім’я, він спочатку переклав Чарльз Доджсон на латинь, а отримані імена Карл і Людвік замінив іншими англійськими аналогами – Керрол і Льюїс, а потім поміняв їх місцями.Таким чином, «Льюїс Керрол» це пряме відсилання на справжнє ім’я письменника.

📖

Доджсон дуже любив дітей. У нього було три брата і сім сестер, з якими йому доводилося возитися. Ще хлопчиком він почав придумувати для них невеликі віршики і казки.

📖

Чарльз Доджсон страждав безсонням. Намагаючись відволіктися від сумних думок і заснути, він вигадував математичні головоломки, і сам же їх вирішував. Свої «опівнічні завдання» Керрол випустив окремою книжкою.

📖

Саме Льюїсу Керролу ми зобов’язані в тому, що маємо книги такими (в обкладинці), тому що коли він отримав свою книгу з друкарні того часу він сказав, звернувшись до видавця: «Надрукуйте на обгортці назву і автора, тоді книгу не треба буде виймати з неї».

📖

У Керрола було два пристрасних захоплення – фотографія і театр. Він, будучи знаменитим письменником, особисто був присутній на репетиціях своїх казок, проявляючи глибоке розуміння законів сцени.

📖

Льюїс Керрол – один з перших фотографів-портретистів XIX століття, але з однаковою пристрастю фотографував як живих людей, так і пейзажі, скелети, статуї, ляльок, картини і багато іншого, що оточувало його в повсякденному житті. Він мав свою студію і навіть деякий час думав присвятити своє життя фотографії.

📖

Але всьому світу він відомий, як автор забавних і цікавих творів для дітей: «Аліса в Країні Див» та «Аліса в Задзеркаллі».

📖

Перший оригінальний рукопис книги «Пригоди Аліси у дивокраї» називався «Пригоди Аліси під землею». Льюїс Керрол подарував книжку семирічний Алісі Ліддел, доньці свого друга та колеги. «Я думаю, що історія Аліси бере свій початок в той літній день, коли сонце палило настільки сильно, що ми висадились на галявині, кинувши човен, аби тільки сховатися у тінь. Там уся трійця завела стару пісню: «Розкажи історію» – так і почалась чудова казка», – згадувала пізніше Аліса.

📖

Рукопис, до речі, не зник. Через 30 років після видання книги міссіс Р.Г. Харгривз (вона ж Аліса Ліддел) продала рукопис на аукціоні «Сотбі», де її придбав американець A.C. Розенбах за 15 400 фунтів стерлінгів. Вже у XX столітті зошит Доджсона був перекуплений та подарований Великобританії і зараз зберігається в Британському музеї в Лондоні.

📖

«Аліса в країні див» і «Аліса в Задзеркаллі» – дві дуже різні книги, які об’єднує головна героїня. Однак на написання цих казок Керрола надихали зовсім різні Аліси.

📖

Прототипом Аліси з найвідомішої книги Керролла стала дочка декана коледжу, в якому працював письменник, – Еліс Ліддел, семирічна красуня з широко розкритими очима, дочка ректора, яка завдяки Керролу перетворилася в Алісу казкову.

📖

Твір «Аліса в Країні чудес» було написано в 1864 році. Ця книга стала настільки популярною, що її перекладали багатьма мовами світу і не раз екранізували.

📖

Через 6 років Керролл написав продовження пригод головної героїні цього твору – «Аліса в Задзеркаллі», де юна героїня перетворилася на справжню королеву. Себе письменник зобразив у вигляді Білого Лицаря, який розповідає Алісі про неймовірні винаходи. А на прощання просить озирнутися й помахати йому рукою…

📖

Після прочитання «Аліси в Країні Чудес» і «Аліси в Задзеркаллі» королева Вікторія прийшла в захват і зажадала принести їй інші роботи цього чудесного автора. Прохання королеви, звичайно, виконали, але інші роботи Доджсона були цілком і повністю присвячені математиці

📖

В англомовних країнах казки Керролла займають третє місце поміж книг, що цитуються найбільше, після Біблії та Шекспіра.

📖

Книги Керролла – це казка, переплетена з реальністю, це світ вигадки і гротеску. Подорож Аліси це шлях, по якому вільно ковзає фантазія людини, вільної від тягот «дорослого» життя, тому персонажі, що зустрічаються на шляху, і пригоди, пережиті Алісою, так близькі дітям.













Немає коментарів:

Дописати коментар