неділя, 14 червня 2020 р.

Ревуцький Валеріян Дмитрович


Валеріян Дмитрович Ревуцький народився 14 червня 1910 року в селі Іржавець колишнього Прилуцького повіту на Полтавщині (нині – Ічнянського району Чернігівської області) у спадковому маєтку легендарної української родини Ревуцьких. Цей славетний рід, що веде своє походження від козацької старшини XVII сторіччя, дав кілька поколінь діячів української культури і мистецтва. Валер'ян Дмитрович син визначного українського вченого, філолога і музикознавця Дмитра Миколайовича Ревуцького, племінник видатного українського композитора і педагога Льва Миколайовича Ревуцького, хресник літературознавця Сергія Маслова.
Підростав хлопець у Києві, де батько працював учителем сьомої київської гімназії. У вісім років померла мати, згодом з’явилася мачуха. 1925 року закінчив відому тоді своєю українськістю трудову семирічну школу імені Т. Шевченка в Києві і вступив до Київського політехнічного інституту на факультет будівництва шляхів, який у 1931 році було реорганізовано, внаслідок чого В. Ревуцький опинився в Київському будівельному інституті (тепер - Національний університет будівництва і архітектури).
Валеріян Ревуцький вчився у Театральних інститутах Києва й Москви (1941).
З 1941-1942 років викладач історії українського театру в Києві (Музично-драматична консерваторія). У 1942-1943 роках Валеріян Дмитрович - мистецький керівник театру-студії «Ґроно» у Києві, а з 1943-1944 років працює у Львові (Театральна Студія при Інституті Народної Творчості).
Під час війни, після жорстокої розправи над батьками, емігрував на Захід. З 1944 року перебуває за межами України: спочатку в Італії, потім у Великій Британії, а з 1950-го року пан Ревуцький постійно проживає у Канаді. У 1956 році закінчив магістратуру Торонтського університету.
З 1960 року до 1976 року професор славістики в Університеті Британської Колумбії (Ванкувер), а з 1976-1979 роки - професор славістики в Університеті м. Вікторія (Канада).
Після проголошення Незалежності України Валеріян Ревуцький чотири рази відвідав Батьківщину (1992, 1993, 1996, 1997 рр.)
Заслуги Валеріяна Дмитровича Ревуцького
Іноземний дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України (2001 р.).
Заслужений діяч мистецтв України (2002 р.).
Лауреат літературно-мистецької премії ім. І. Котляревського (1995 р.).
Дійсний член Наукового товариства ім. Т. Шевченка у США.
Дійсний член української вільної академії наук у США і в Канаді, член Канадської асоціації славістів.
Праці Валеріяна Дмитровича Ревуцького
Тривалий час Валеріян Ревуцький займається педагогічною діяльністю, виховав плеяду талановитих молодих науковців, а також займався написанням наукових праць та публіцистичних статей з історії українського театру. Театрознавчий доробок Валеріяна Ревуцького за шість десятиліть активної творчої праці є добре знаним і в Україні.
2007 року в Києві вийшов друком бібліографічний покажчик «Валеріян Ревуцький», укладений його дружиною Валентиною Ревуцькою (родом із міста Проскурів, тепер — місто Хмельницький). У покажчику зафіксовано шість окремих книжкових видань Валеріяна Ревуцького:
«П'ять великих акторів» (1955)
«П'ять великих акторів української сцени» (Париж, 1995)
«Нескорені березільці Йосип Гірняк і Олімпія Добровольська» (Нью-Йорк, 1985),
«Лесь Курбас у театральній діяльності в оцінках сучасників» (Балтімор-Торонто, 1989),
«В орбіті світового театру» (Київ-Харків, 1995),
«Віра Левицька: життя і сцена» (Торонто-Нью-Йорк, 1998), «По обрію життя» (Київ, 1999).
«Заграва: кілька слів про театр» (2000); співавтор і редактор театральної частини Енциклопедії Українознавства (українською та англійською мовами).


Валеріан Ревуцький науково редагував збірники і був автором численних статей на театральні теми, виступав з доповідями на багатьох наукових конференціях.
Валеріян Дмитрович Ревуцький - великий майстер слова його наукова спадщина неоціненний набуток українського театрознавства, становить помітну частину нашої театрознавчої класики, а відтак заслуговує на глибоке вивчення й кількатомне видання.
22 грудня 2010 року на 101 році життя у м. Ванкувер (Канада) відійшов у вічність видатний український учений - історик театру, театральний критик, публіцист, педагог, іноземний член Національної академії мистецтв України Валеріян Дмитрович Ревуцький.


Немає коментарів:

Дописати коментар