четвер, 19 березня 2020 р.

Поетична алея «Нев’янучий сад поезії Ліни Костенко»



«У нас є один справжній поет.
Це поетеса Ліна Костенко»
Микола Вінграновський
Костенко… Примадонна української поетичної думки – одна з найулюбленіших сучасних поетес. На її поезії зросло й духовно зміцніло не одне покоління українців.
Ліна Костенко – лауреат багатьох престижних премій, зокрема – Державної премії ім. Т. Шевченка, якою був відзначений роман у віршах «Маруся Чурай» (1987), премії Франческо Петрарки, якою відзначено книжку «Інкрустаії» (в перекладі італійською мовою, 1994), премії імені Олени Теліги (2009), премії фундації Антоновичів (1989). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня у березні 2000 року.
Творчість Ліни Костенко – захоплює і закохує.
Її поезія – це безупинна робота думки в прагненні охопити світ, це болісне прагнення серця вмістити в себе любов і ненависть, цінність і нещадність.
У поетеси дуже багато віршів на історичні теми, при чому з історії вона брала найтрагічніші сторінки тих чи інших історичних подій.
Велике місце в творчості Ліни Костенко займають вірші про мистецтво та його роль в духовному житті людства.
Неповторний поетичний світ Ліни Костенко полонить читачів з першого ж рядка, а її слова проникають глибоко в душу і закарбовуються назавжди.
Запрошуємо всіх відкрити для себе дивовижний світ поетичного слова. 
Поезія – це завжди неповторність,
якийсь безсмертний дотик до душі.
Л. Костенко


Костенко, Л. В. Вибране / Ліна Костенко. – Київ: Дніпро, 1989. – 558 c.
Книга віршів та поем відомої української поетеси містить твори, опубліковані впродовж останніх десятиліть, поезії з книг «Зоряний інтеграл» (1963) та «Княжа гора» (1972), які свого часу не побачили світу, а також найновіші вірші, що склали розділ «Інкрустації».
Костенко, Л. В. Берестечко : історичний роман / Л. Костенко ; авт. післямови: І. Дзюба, В. Панченко. – Київ : Либідь, 2010. – 232 с.
У своєму виданні поетеса наводить свідчення про одну з найбільших трагедій української історії – битву під Берестечком. Роман у віршах творився на різних етапах протистояння України та її боротьби за незалежність – від середини 1960-х до кінця 1990-х років ХХ століття. Перемога над поразкою – основний філософський і психологічний код цього твору.
Костенко, Л. Записки українського самашедшого / Ліна Костенко. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. – 416 с. 
Роман написано від імені 35-річного комп’ютерного програміста, який на тлі особистої драми прискіпливо, глибоко й болісно сканує усі вивихи нашого глобалізованого часу. У світі надмірної (дез)інформації і тотального відчуження він – заручник світових абсурдів – прагне подолати комунікативну прірву між чоловіком і жінкою, між родиною і професією, між Україною і світом.
За жанровою стилістикою «Записки українського самашедшого» – насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників, сучасного літописання і публіцистики. 


Костенко, Л.  Мадонна перехресть / Ліна Костенко ; голов. ред. С. Головко. – Київ : Либідь, 2012. – 110 с.
До цієї книжки Ліни Костенко увійшли нові, а також раніше не друковані поезії різних років. Це книжка дуже особиста: вона присвячена коханій доньці – Оксані. З великою довірою до свого читача автор відкриває родинний альбом – ніби запрошує на вогник земного дому всіх подорожніх на шляхах і перехрестях буття.

Костенко, Л.  Маруся Чурай : Історичний роман у віршах / Ліна Костенко. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 224 с. 
Історичний роман у віршах «Маруся Чурай» визначної української поетеси Ліни Костенко — один із вершинних творів української літератури, своєрідна енциклопедія духовного життя нашого народу в XVII ст. Висока драма любові вирує на тлі епічних історичних змагань, де доля легендарної Марусі Чурай тісно переплетена з долею України: «Ця дівчина не просто так, Маруся. Це – голос наш. Це – пісня. Це – душа».

Костенко, Л.  Річка Геракліта / Ліна Костенко ; упоряд. та передм. О. Пахльовської ; худож. С. Якутович ; голов. ред. С. Головко. – Київ : Либідь, 2011. – 288 с.
Назву збірки допоможе зрозуміти вислів давньогрецького філософа Геракліта «Не можна двічі ввійти до тієї самої річки».
Річка Геракліта  це міні вибране вже друкованих та нових поезій Ліни Костенко. Цикли природи та людського буття тут зв’язані в єдине ціле, циклічний міфологічний час та лінійний час християнства перетинаються між собою. Вірші-осяяння, вірші-попередження, вірші-реквієми і вірші, де тріумфує неприборкана стихія людських почуттів, створюють цілісну симфонічну  поему філософського осягнення Часу. 
Костенко, Л. Триста поезій : вибране / Ліна Костенко ; [упоряд.: О. Пахльовська, І. Малкович]. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2012. – 415 с.
З перших рядків збірки «300 поезій» поринаєш у світ неповторного таланту письменниці. Ліричні вірші, близькі кожній людині. Вони торкаються найпотаємніших куточків серця. До збірки увійшли вірші, написані у різні періоди творчості Костенко. Тут знайшли місце й уривки з її легендарних поем, роману «Маруся Чурай», патріотична та інтимна лірика. Майстриня слова у віршованій формі повертається до вічних людських цінностей: любові до Батьківщини, вірності, кохання, відданості власним переконанням. Книгу можна відкрити на будь-якій сторінці та починати читати у довільному порядку. Знаходити відповіді на свої питання, переосмислювати життя, повертатися до спогадів і мріяти про майбутнє.
«300 поезій» – це книга, яка надихає до життя. До неї можна повертатися і в хвилини радості, і в години смутку.
Відкрийте сторінки цих книг і багатогранний світ поезії Ліни Костенко подарує вам незабутні миті.

Немає коментарів:

Дописати коментар