понеділок, 24 лютого 2020 р.

Лялька-мотанка «Гладунка травниця»


Лялька-мотанка приходить у наш світ у якомусь образі, створюється з певною ціллю. Її виготовляли із різними побажаннями, наділяли різними символічними значеннями: на щасливу долю, сприяння потаємним бажанням, гармонії людини з природою, на успіх, на добро і злагоду та на здоров’я.
Однією з найдавніших ляльок-мотанок була «Гладунка травниця». Це лялька, яка наповнена запашними лікарськими травами, оберіг на здоров'я та гарний сон.

І ось для створення нового оберегу, в коворкінгу бібліотеки-філії №2, зібралися учасники творчої майстерки на майстер-клас по створенню лялькиотанки «Гладунка травниця».
В основі ляльки - закрутка з лляної тканини, а замість тулуба робиться мішечок і наповнюється травою. До рук ляльки теж прив’язуються два невеличких мішечка з травою. 
Існує досить багато варіантів складу наповнення: трава пустирнику, м’ята, меліса (для гарного сну), чебрець (для дихальних шляхів, антисептик), гілочки туї, часник, соснові бруньки (при вірусах взимку), звіробій (від неврастенії, головної болі), лаванда (антимікробний засіб), душиця (заспокійливе та при ангіні), полин, хвоя, ялівець, базилік, смородинове листя, шавлія, ромашка, материнка, тощо.
А якщо додати одну гвоздичку, або подрібнену корицю, то можна довго насолоджуватися незвичайними ароматами.
Травниця - стереже будинок і всіх членів сім’ї від нападу темних сил, приносить добро в будинок, сприяє гармонійним стосункам і очищенню атмосфери в будинку. Лялька обов’язково повинна бути товстенькою, всередині якої закладені лікарські трави.
Лялечку необхідно пом’яти в руках, поворушити, і по кімнаті рознесеться трав’яний дух, який віджене духів хвороби. Від неї йде тепло, як від дбайливої господині.
А ось і я гладунка травиця.










Немає коментарів:

Дописати коментар